Vince Zampella Başarabildi mi? – Apex Legends
apex legends

Vince Zampella Başarabildi mi? – Apex Legends

vince zampella

90’lıların Atari’den PC’ye geçtiği 2000’li yıllarda Call of Duty’nin temellerini atan Medal of Honor: Allied Assault oyuncular için devrim niteliğinde bir çıkış yaptı. Şimdi bakıldığında “bu ne yaaa” denilen Allied Assault’a o yıllarda bakıldığında bir çok yenilik ile sektöre yön verdiğini görüyoruz. Tabi aynı durum Allied Assault’u yaratan Vince Zampella ve Jason West için de geçerli.

Medal of Honor: Allied Assault ile gelen başarı Zampella ve West’in Infinity Ward adını verdikleri bağımsız oyun stüdyosunun açılması ile taçlandı. Zampella ve West’in Allied Assault ile 2002’de ki başarısından etkilenen Activision, Infinity Ward’a kurulum için yatırım yaparak kendilerine 2. dünya savaşı temalı bir oyun yapmalarını sağladı. Böylelikle hepimizin yakından tanıdığı Call of Duty 2003’de ortaya çıktı. Call of Duty ile yakalanan başarı ile ise Call of Duty’nin seri haline gelmesini sağladı ve Infinity Ward Activision için 2005’de Call of Duty 2‘yi, 2007’de Call of Duty 4: Modern Warfare‘ı ve 2009’da Call of Duty: Modern Warfare 2‘yi yaptı. Call of Duty 4’de bulunan eşsiz gelişimlerden biri olan sinematik sunum ise bir çok oyun yapımcısını etkiyerek ilham kaynağı oldu ve oyunlarda sinematik sunum devrini başlattı.

Ancak bir noktadan sonra işler ters gitti ve ilk Call of Duty oyunun tutmasından sonra Activision tarafından satın alınan Infinity Ward’dan Vince Zampella ve Jason West kovuldu. Başka firmalar ile gizli gizli görüştükleri gerekçesiyle Zampella ve West’in başında oldukları Infinity Ward’dan kovulmasının ardından Infinity Ward’da çalışanı 46 kişi de istifa etti. Zampella ve West’e göre ise kovulmalarının nedeni Call of Duty: Modern Warfare 2’de almaları gereken bonus paralarını Activision’dan alamamaları.

2002’de Bağımsız bir stüdyo ile yollarına devam etmek isteyerek Infinity Ward’ı açan ve sonucunda umduğunu bulamayan Zampella ve West, aradan geçen 8 yılın ardından 2010’da Respawn Entertainment‘ı kurdu. Infinity Ward’dan istifa eden 46 kişi de yavaş yavaş yeni stüdyo olan Respawn Entertainment’ı gelmeye başladı. Ancak Jason West ailevi sebepleri öne sürerek Respawn Entertainment’te ki işinden ayrıldı.

Vince Zampella’ın yeni stüdyosu Respawn Entertainment, Electronic Arts tarafından desteklendi ve yatırım aldı, sonuç olarak Zampella ve ekibi ilk olarak Electronic Arts için 2014’de Titanfall‘ı yaptı. Geçmişi bu kadar parlak olan ve sinematik sunum ile oyun dünyasına yenilikler katan bir firmanın elinden hikayesi olmayan bir oyunun çıkması oldukça şaşırtıcı oldu, ne tekim Titanfall beğenilmesine rağmen beklenen satış rakamlarını yakalayamadı.

Electronic Arts’dan yatırım almaya devam eden Respawn Entertainment 2016’da Titanfall 2 ile tekrar gündeme oturdu. İlk Titanfall oyunundan ders almış olacaklar ki bu sefer ki Titanfall oyununun hikaye modu vardı, üstelik acısını çıkarırcasına kaliteli bir hikaye modu! Ancak Zampella bu sefer de oyunun dağıtımcısı olan Electronic Arts’ın anlamsız çıkış tarihi ile hüsrana uğratıldı. Oyunun çıkış tarihi 28 Ekim 2016 oldu! Yani 7 gün önce(21 Ekim 2016’da) çıkacak olan Battlefield 1 ile 7 gün sonra(4 Kasım 2016’da) çıkacak olan Call of Duty: Infinite Warfare’ın tam ortası. Üstelik aynı türdeki 2 devin arası ve bunlardan biri olan Battlefield 1 zaten Electronic Arts’ın oyunun! Anlamak gerçekten mümkün değil zira Electronic Arts iki oyununu birbirine kırdırmış oldu. Neticede Titanfall 2’de beklenen satış rakamlarını yakalayamadı.

Yine bağımsız kalamayan Zampella’ın stüdyosu Respawn Entertainment yaşananların ardından Electronic Arts tarafından satın alındı ve stüdyo’ya 2019’da çıkarması için bir Star Wars projesi verildi. Star Wars Jedi: Fallen Order olarak bildiğimiz oyunun şimdilik kesin çıkış tarihi bilinmezken bu yıl içerisinde çıkacak olduğunu biliyoruz. Öte yandan Electronic Arts’a yeni bir oyun fikri ile giden Vince Zampella ilk etapta fikrini EA’ya kabul ettiremese de ısrarcı tutumu ile onay alabilmeyi başarmış. Bu sürpiz oyun ise Titanfall evreninde geçen Apex Legends!

Ses bombası olur da sessiz bomba olmaz mı?

Apex Legends Go Bunker Caustic ve Gibraltar
Apex Legends Go Bunker Caustic ve Gibraltar

Biz Respawn Entertainment’i seri haline gelmek üzere olan Titanfall’ın 3 oyunu üzerinde çalışıyordur ya da EA’nin verdiği yeni Star Wars projesi Star Wars Jedi: Fallen Order ile uğraşıyordur diye düşünürken bir anda Apex Legends ortaya çıktı. Evet bir anda ortaya çıktı zira ortalıkta oyun ile ilgili herhangi bir duyuru yok! 4 Şubat 2019’da resmen oynanabilir olan yeni Battle Royal oyunu ilk olarak 3 Şubat’da çıkış yapacağı Origin’de göründü ve daha “aman tanrım neler oluyor” demeye kalmadan Free to Play(oynaması ücretsiz) olarak oyuncuların beğenisine sunuldu.

Aslında oyunun haritasını oyun çıkmadan 10 ay kadar önce görmüşüz, bu detaydan bahsetmeden geçemeyeceğim. Reddit’de paylaşılan bu haritanın Apex’e ait olduğunu Apex çıkana kadar kimse bilemedi. Zira o zamanlar Apex projesinin varlığından kimsenin haberi yoktu ve haritanın temsili görselini paylaşan Reddit kullanıcısı Hiticonic haritanın Titanfall serisinin yeni oyunu “Titanfall Battle Royal” için olduğunu söyledi, belli ki oda sadece tahmin yürütmüş. Belki de Zampella ve ekibi “Titanfall Battle Royal” yerine Apex Legends ismini uygun gördü, bilemeyiz.

Son zamanlarda oldukça popüler olan Battle Royal oyun modu Vince Zampella ve ekibinin elinde son zamanların en iyi Battle Royal oyunu olmuş durumda. Bunu çıkış yapan bir çok Battle Royal oyunundan topladığı olumlu özelliklere borçlu olduğunu düşünüyorum, zira Apex yenilikten ziyade bir çok Battle Royal oyununun en beğenilen özelliklerini bir ayara getirmiş durumda. Mesela loot mantığı Call of Duty: Black Ops 4’ün Blackout modundaki sisteme çok benziyor, benimde en sevdiğim loot sistemi buydu. drop mantığı PUBG ve Fortnite’ın drop sistemi gibi ancak Apex’de bir de Dropship var, klasik drop mantığının dışında bir Battle Royal oyununda daha farklı bir şey de olamazdı herhalde? Karakter özellikleri de her Overwatch oyuncusunun da tahmin edebileceği üzere Overwatch’a benziyor. Oyunda daha bir çok irili ufaklı başka oyunlar ile ilgili benzerlik bulmak mümkün. Ayrıca oyunun Titanfall evreninde geçiyor olması da oyuna renk katan bir diğer özellik, hele o akıcılık ile kayma ve tırmanmalar enfes. Gelecekte oyuna eklenecek bir çok yeniliği de muhtemelen geçmişte Titanfall oyunlarından biliyor olacağız.

Biri 50 MİLYON OYUNCU mu dedi?

apex legends 50 million players

Vince Zampella’nın başarıp başaramadığı Respawn Entertainment’ın Electronic Arts tarafından satın alınmış olmasından dolayı pek net değil ancak Apex Legens’in başardığı kesin! Zira şu an PC, Playstation ve Xbox’da 1 ay içerisinde 50 milyon oyuncuya ulaşmış durumda. Geçtiğimiz günlerde 25 milyon için şaşkınlık yaşadıklarını ve bunu beklemediklerini söyleyen Respawn Entertainment yetkilileri, 50 milyon karşısında ne tür duygular içerisinde olduklarını tahmin etmek oldukça zor. Öte yandan Respawn Entertainment’in bağımsız bir stüdyo olarak kalması durumunda Zampella’nın başardığını kesinlikle söyleyebilirdik.

Bende 100’lükler arasındayım!

Oyundan haberim olur olmaz bende oynamaya başladım ve kısa sürede-bana göre- 100 lvl oldum, 100 lvl olana kadar oyundan oldukça keyif aldım ancak durum 100. seviyeye ulaştıktan sonra değişti. Zira 100 lvl oyunun sonu desem yanlış söylemiş olmam sanırım, beki siz bu yazıyı okurken bu sistem değişmiş olur ancak şimdilik 100 lvl’den sonra oyunda sizi sürekleyecek bir sebep kalmıyor. Oynamaya devam ettikçe XP kazanıyorsunuz ve her 18.000XP sizi bir sonraki seviyeye taşıyor ama 101 olmuyorsunuz! Sadece oluyormuşsunuz gibi her lvl başına 600 Legend Token kazanıyorsunuz. İşin komik tarafı ise 41. seviyeden sonra bunları harcayacak bir yer yok, her iki karakter de açık üstüne birde 35.400+ legend token birikmiş durumda.

Tehlikenin farkındayız, oyunun arkasında Electronic Arts var!

Electronic Arts Money
Electronic Arts Money

Perde arkasında Electronic Arts olunca insan bir korkuyor, bunun nedeni ise EA’nın paraya çok düşkün bir firma olması. EA’nın neden paraya bu kadar düşkün olduğu konumuzun dışında ancak Apex Legends üzerine kurulu para tuzakları tak başına bunu kanıtlar nitelikte. Zira birazdan oyun ile ilgili bir çok buga ve eksiğe değineceğim ancak oyunun para kazandırma sistemi ile ilgili hiç bir sıkıntı yok ve her şey oyuncunun daha fazla para harcamasını sağlamak üzere kurulmuş. Tabi günümüzde pay to win(parayı veren oyunu kazanır) sistemi oyuncular tarafından linç edildiği için böyle bir sistem Apex’de söz konusu değil, ancak oynayarak kazanabileceğimizi sandığınız bir çok şey aslında kazanamıyoruz! Sistem buna göre hazırlanmış, bizzat denedim tam da tahmin ettiğim gibi oldu.

Sınırsız Apex Pack söz konusu değil!

İçerisinden karakterlere özel kamuflaj, çerçeve, finisher gibi özel bir çok şeyin ve silahlara ait kamuflajların çıktığı Apex Pack’ler ne yazık ki 100. seviyeden sonra gelmiyor. 1-20 arası seviye başına 1 tane, 21-51 arası 2 seviye başına 1 tane ve 51-100 arasında 5 seviye başına 1 tane ücretsiz Apex Pack geliyor. 100. seviyede ise 45 Apex Pack gelmiş oluyor ve bunca özel itemin yanında bu sayı çok çok az. Overwatch gibi bir çok oyunda bu sistemin kısıtlaması bulunmuyor, yani oyuncular oyuna para harcamadan da çok fazla oynayarak kazanmaya ve yeni itemler kazanmaya devam ediyor. Apex’de ise kesinlikle para ödemeniz gerekiyor.

Örnek olması açısından ben 100. seviyeye kadar 45 kutudan 4 legendary ve 7 epic sahibi olabildim. Oyunda şu an toplam 161 legendary ve 163 epic olduğunu göz önünden bulundurursak 11/324 gereçten çok düşük. Üstelik oyuna yeni gelecek silah ve karakterler için bir şeyler sahibi olmam artık mümkün değil.

Crafting Metal tuzağı

Diyelim ki 45 Apex Pack’den 1 tane bile istediğiniz legendary item çıkmadı. İşte tamda bu durumda biriken Crafting Metal’leri kullanmak isteyeceksiniz. Üzgünüm ancak istisnalar hariç hiç bir oyuncunun istediği legendary iteme para harcamadan sahip olması mümkün mümkün değil. Nasıl yani diyecek olursanız anlatayım.

Apex Pack’lerden Common 15, Rare 30, Epic 200 ve Legendary 600 olarak Crafting Metal kazanıyoruz ancak 45 Apex Pack sonrasında 1.100 ile 1195 arası Crafting Metal birikmiş oluyor. Bunu bir forumda okumuştum, sonuç olarak ben +5 Apex Pack’e Prime ile sahip olduğum halde 50 Apex Pack’den 1175 Crafting Metal biriktirebildim. Sonuç olarak 1.200 olmadığı için istediğim 1 tane bile Legendary itemin kilidini açamadım.

Kaş yaparken Chappie yapmışlar

apex legends pathfinder ve chappie

Chappie filmini izledi iseniz muhtemelen sizde Pathfinder kahramanını gördüğünüzde Chappie’ye çok benzetmişsinizdir. Oyunun çıkışıyla birlikte Pathfinder’ı Chappie’ye benzeten hatırı sayılır bir kitle oluştu ve bu kitle çeşitli mecralardan Respawn Entertainment’e ve filmin yönetmeni Neill Blomkamp’e seslenerek oyuna Pathfinder için bir Chappie kostümünün getirilmesini talep etti. Bu talebe sessiz kalamayan Neill Blomkamp Tweet atarak “Bu soruyu birçok kişi soruyor. Ben varım” diyerek oyuncuları sevindirdi. Daha sonra ise Respawn Entertainment’in kurucusu Vince Zampella tweet’e “Öyleyse ben de varım” diye cevap verdi. Bakalım verilen sözler tutulup Apex’e Chappie’ye ait bir kamuflaj ne zaman gelecek.

Black Mirror’da Vince Zampella’ya gönderme mi var?

Aradan onca zaman geçmesine rağmen Black Mirror’un 4 sezon 1 bölümünde USS Callister ile Zampella’ya göndermede bulunulduğunu düşünmedim değil. Spoiler vermemek açısından söyleyeceklerime dikkat ederek örneklemek gerekirse, ana karakter olan Robert Daly’yi canlandıran Jesse Plemons’un Vince Zampella benzerliği ve oyun projesinin Zampella’nın ilk stüdyosu olan Infinity Ward’nin sadece Infinity’si olması aklımda soru işaretlerine neden oldu. Belki de Charlie Brooker bize kısmen gelecekte yaşayan bir Zampella’ı izletmiş olabilir. Bu konuda internette bir şeyler bulamasam da dizinin bu bölümündeki USS Callister sahnelerini Star Trek’e de benzeten büyük bir kitle var.

Tatlısı olur da acısı olmaz mı?

vince zampella ve jason west

Baştan sona buglar ile dolu bir oyun!

Oyunda o kadar çok bug var ki bu yazıda bir liste yapıp başıma gelen bugları anlatmasam çatlarım! İşin garip tarafı ise bu bugların çoğunun oyun çıktığında olmaması, yani ilk hafta oyun inanılmaz sorunsuzdu ancak sonralarda sürekli buglar olmaya başladı. Mesela ben ilk hafta hiç crash yemedim, hiç lag olmadı ve hiç jump sorunu yaşamadım, şimdi ise alıştım. Sadece ben değil, tüm oyuncular buglar ile yaşamaya alıştı!

  • Crash yemeyen kaldı mı?; Durduk yere oyunun hiç bir hata vermeden kendini kapatması başa gelebilecek en kötü senaryolardan biri ancak bu Apex’de oldukça sıradan, zira ben genelde takım arkadaşlarımın Crash yemesinden dolayı mağdur olanlardanım ve şimdilik 4 defa bende yedim. Oyunun en büyük sorunlarından bir tanesi olan Crash yeme durumunun sanırım bir çözümü var! Oda Origin’i kısıtlamak! Davetleri ve bildirimleri kapatıp birde oyun için Origin panelini iptal ederseniz oyunun daha rahat çalıştığını fark edeceksiniz. Mesela biri Origin’den bir şey yazdığında saçma bir şekilde benim oyunum kasıyordu, artık kasmıyor. Respawn Entertainment bunu düzeltene kadar şimdilik tek çözüm bu gibi.
  • Lag mı var? Az bekle düzelir; Apex Legends’de klasik haline gelen oyun başı lagların çözümü basit, 10-15 oyuncuyu öldürün, ya da ölmesini bekleyin :) Zira oyunda 60 kişi olduğunda bazı tost makinesi serverlar lag yapıyor ve 10-15 oyuncu eksildiğinde rahatlıyor. Buda yere indikten sonra yaklaşık 45 saniye kadar sürüyor.
  • Dikey uçtum şahitlerim var!; Grupça jump ettikten sonra solo olarak ineceğim bölgeye alçalırken ufak bir lag ileriye doru değil de sadece aşağıya doğru ilerlememi sağladığı oluyor. Çok ilginç ve bir o kadarda mantıksız zira lag na kadar uzun sürerse o kadar dikey düşmüş oluyorum ve o konumdan süzülmeye devam ediyorum.
  • Ama ben onu almıştım!; Hızı oynamanın bedeli olarak karşıma çıkan bu loot sorunu da oldukça ilginç. En bariz örneği bir loot’un önüne jump ettiğimde oluyor. Toplamak için E’ye bastığımda item/nesne kaybolup toplama anında gelmesi gereken ses çalıyor ancak 30 milisaniye sonra item tekrar yerinde görünüyor ve toplayamadığımı fark ediyorum. Ne garip bir bug değil mi :/
  • Dropship’e iniyorisek buga hazır ol!; Oyunun başında Dropship park edeceği yere doğru giderken jump edildiğinde geminin hareketleri karakteri bir sağa bir sola savurup bazende Dropship’den aşağı atabiliyor. Respawn Entertainment’in bu konuda biraz daha çalışması gerekeceği belli.
  • Ama kimse bomba atmamıştı!; Sizin de başınıza geldi mi bilmiyorum ama bu saçmalık ben şu an bu yazıyı yazarken başıma geldi. Oyuncunun biri evden dışarıya bir bomba attı ve bir diğerini de çıkmasın diye yaslandığım kapının arkasına attı. Sonuç olarak kapının arkasındaki bombaya dair bir işaret ekranımda görünmedi ve ben durumu fark etmedim.
  • Anladık yeni silah gelmiş!; Normal şartlarda oyuna güncelleme ile bir şeyler geldiğinde (silah,item,kostüm,karakter,harita..vs) görünmesi gereken ve oyunu bir kez gördüğünde bir daha görünmemesi gereken ekran sadece oyuna girerken değil, bir maç bittiğinde de zaman zaman görünüyor. Sürekli “Ta taaa HAVOC geldi” şeklinde bir banner görmek şimdiden sinir bozucu oldu.

Birkaç fırın daha ekmek yemek lazım!

Bu sözü söylemek bana düşmez belki ama Alpex Legends’in pişmesi için eksiklerin de tamamlanması gerektiğini düşünüyorum. Şu an oyunda kesinlikle olması gereken bir çok eksiklik var, bunlardan birine “Bende 100’lükler arasındayım!” başlığı altında değinmiştim. Dereceli/Rekabetçi oyun modunun bu ay gelecek olan-mart güncellemesi- güncellemesi ile oyna dahil edileceğine kesin gözü ile bakılıyor ancak tek eksik bu değil.

  • Solo mod: Ne yazık ki oyunda solo mod yok, sadece 3 kişilik takımlar halinde oynamak mümkün. Toplamda 60 oyuncudan oluşan 20 takım ile başlayan oyunda kesinlikle tek olarak da girilebilen bir modun olması gerekiyor. Zira herkes takım olarak oynamak ve rastgele gelen oyuncular yüzünden kanser olmak istemez. Bu eksiğin kısa sürede giderileceğinden eminim.
  • İstatistikler: kendimize, takımımıza, takım arkadaşlarımıza ve Origin arkadaşlarımıza ait istatistikler ile diğer oyunculara ait istatistiklere oyun içerisinden erişebilmek aslında hiç de kötü bir fikir değil. Mesela takıma rastgele gelen bir oyuncunun main kahramanı ne göremiyoruz, yada genel durumu nedir bilemiyoruz. Bu oldukça kötü zira birlikte oynayacağımız oyuncu hakkında hiç bir şey bilmeden hareket etmek bazen zor olabiliyor.
  • Sende ne silah var?: çok bir şey istemiyoruz aslında, takım arkadaşlarımın da ne silah kullandıklarını bilmek istiyoruz. Sormak zaman kaybı ve böyle bir detayın oyun tarafından sağlanması oldukça hoş olurdu.
  • Türkçe Dil desteği: Bu daha çok Türkçe konuşanları ilgilendiren bir durum ancak bu konuya değinmesem muhtemelen linç yerim ama yinede linç yemeyi tercih ediyorum zira kısmen haklı oldum bir konu olduğunu düşünüyorum. Yazılı içerik olarak detay barındırmayan ve hikayesi olmayan bir oyunun Türkçe olmasına gerçekten gerek yok. Ha Türkçe bizim dilimiz ve daha çok yerde görmek istiyoruz derseniz ona saygım sonsuz ancak Türkçe dil desteği daha çok The Witcher 3: Wild Hunt gibi etkileyici ve uzun bir hikayede gerekli ki The Witcher 3 zaten Türkçe. Zıt örnek vermek gerekirse, Quantum Break’i İngilizce bilemeyen bininin anlaması imkansız, oyunda ortalık zaten fena halde karışık. Hikayedeki ters köşeler yüzünden dili anladığım halde hikayeyi anlamakta güçlük geçtim gerisiniz siz düşünün.
  • Bu oyun bitmemiş!: Oyunda hiç bir BETA açıklaması yok ancak bu oyun kesinlikle BETA aşamasında olan bir oyun, zira açıklamalar da bunu destekler nitelikte. Respawn Entertainment her fırsatta bizlere mart güncellemesini bekleyin cevabını verircesine nitelikte konuşuyor. 1. sezonun başlaması ile oyunun aslında gerçekten tamamlanmış olacağı kanısından, bakalım neler olacak.
Bir şeyler söyle:

13 yorum
  • Oyun oynamak, belki bir zevk ama aslında sonucuna baktığımızda insanların zamanlarını ve paralarını boşa harcadıkları bir eylem. Ne için zamanlarını boşa harcıyorlar? Bir sosyal sorumluluk projesine zaman ve para ayırsalar daha çok manevi hazza sahip olacaklar. Ama oyun oynayarak hem sağlıksız süreç geçiriyorlar hem de şiddet, kumar ve diğer kötü alışkanlıkların etkilerine maruz kalıyorlar.

    EZ sports firmasının oyun sektöründe ciddi bir ağırlığının olduğunu bilişim sektöründeki ticari hayatımdan ve arkadaşlarımla üniversite yıllarındaki oyun partilerinden biliyorum. Bununla birlikte oyun sektörünün nereye doğru gideceğini hayal etmek oldukça güç. “EA Sports paraya düşkün” kelimeleri komik geldi zira oyun firmaları oyunları babalarının hayrına yapmıyorlar. Reklam gelirlerinden, sponsorluk anlaşmalarından vs gelirler elde ediyorlar. Bununla birlikte EA daha çok para talep etmesinin sebebi oyunlarında kullanmış olduğu sporcu karakterlerine ödediği telif bedellerinden kaynaklanıyor olmasıdır.

    Apex legends oyununu şimdi oğlum oynamaya çalışıyor. Oynamaya çalışıyor dememin sebebi sizin de belirttiğiniz gibi buglar ve açıklarının çok olması. Sistem sürekli oyunda atıyor veya kilitleniyor. Belki de internet bağlantısının kötülüğündendir ki kesinlikle internet bağlantısını düzeltmeyi düşünmüyorum.

    Yazınızı okudum. Vince Zampella gibi geliştiricilerin hayallerine ulaşabilmeye çalışmaları sonrasında GTA, PUBG,FORTNITE, CRYSIS vb oyunları insanlar oynama şansı buldular. Ama mavi balina gibi tehlikeli oyunları yapanlar da amaçlarına ulaşıyorlar.

    Oyun ve uygulamaların genel anlamda denetlenmesinin zaruri olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de bütün uygulamaların Android market veya IOS market gibi bir market otomasyonu sayesinde denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu Dünya Sağlık örgütü tarafından sübvanse edilebilir.

    İyi günler.

    • Eleştirel yorumunuzdan ne yazık ki bir sonuç çıkaramadım. İlk paragrafta oyunların insanların zamanını ve parasını boşa harcattığını söyleyip, kumar ve benzeri olumsuzluklara yönelttiğini söylemişsiniz ancak ikinci paragrafta ise tam tersini savunup para karşılığı paket açtırarak şansa dayalı bir sistem ile-kumar gibi- insanları sömürmesini haklı çıkarmaya çalışmışsınız. Kadı ki böyle düşünüyorsanız öncelikle oğlunuzu zarar görmemesi için Apex Legends’den uzak tutmalısınız. Ayrıca aynı fikirde olmadığımı söylememde de fayda var.

      Uzun yıllardır oyun sektöründe yurt içi ve yurt dışı kendi projelerimi yönettiğim ve başka projelerde görev aldığım için bu konuyu kulaktan dolma bilgiler ile yazmadım. Firmalar ile de hatırı sayılır bir muhabbetimiz var ve genelde bize oyunlarını test etmemiz ve oynayıp incelememiz için gönderiyorlar. Bu nedenle firmaların oyunlarını babalarının hayrına yapmadığını çok iyi biliyorum ve sadece destek olmak adına en az 150 bilgisayar oyununu oynamayacağımı bile bile satın almışlığım var. Sanırım benim “Tehlikenin farkındayız, oyunun arkasında Electronic Arts var!” başlığı ile bahsettiğim konuyu ve “Sınırsız Apex Pack söz konusu değil!” ile “Crafting Metal tuzağı” alt başlıklarında yazdıklarımı yanlış anlamışsınız. Ayrıca konuda EA Games’den bahsetmiştim ancak siz “EA Sports paraya düşkün” alıntısı ile cevap yazmışsınız, ben yazıda EA Sports’dan bahsetmedim, EA Games’den yani Electronic Arts’dan bahsettim. Ayrıca EA Games tarafında ve bu oyunda sporcu karakterleri olmadığı için lisans ve telif bedelleri de söz konusu değil.

      Oyunların denetlenmesinin ise ben Aile tarafında olması gerektiğine inanıyorum. Üstünde +18 yazan bir oyunu aileler doğrum günü hediye olarak alıp 14-15 yaşındaki çocuğun önüne attığı sürece bu durum değişmez.

    • Aslında fazla tartışmaya girmek istemem ama Murat’ın anlatmak istediği oyunun satın alma parası dışında, başarılı olabilmek için ya saatlerce bıkmadan usanmadan oynamak, ya da parayı basıp onlarca paket satın almak gerekliliğiydi. Ki EA’in birçok oyununda bu durum mevcut. Karakter geliştirmek para basmadan mümkün olmuyor. Bunun bir kötü yanı daha var; sonuçta bu oyunları oynayan insanlar da genelde belli bir yaş sınırının altı olduğu için, bir şekilde ellerine geçen bir kredi kartını oldukça hor kullanabilirler. Bunun nasıl önüne geçebilirler bilinmez tabi, fakat ben haklı bir yorum olarak görüyorum.

      Bunun dışında bir not daha:) Ben olsam ben de Türkçe mod koymam oyunlara. Muhtemelen orjinal oyun satın alımı en az olan ülkeyizdir. Neden Türkçe yapsınlar ki. FIFA vs’de Türkiye liginin olmamasının en büyük nedenini de bu durum olarak düşünüyorum.

      • Sadece bununla kalsa yine iyi. Oyunun en değerli eşyası 3 parçalık set ve bu sette bulunan bıçak oyuncuların hayallerini süslüyor. Bu bıçağı elde etmek için 500’de 1 şansınız var, yani 500 Apex Pack’den 1 tane bıçak çıkıyor. 500. Apex Pack’de ise oyun “Sen çıkaramadın bari biz verelim” diyerek bıçağı veriyor ancak 10 adet Apex Pack fiyatı 9,99€, 500 Apex Pack fiyatı ise 499,5€ yani 3.057,59TL. Oyuncular da bu şansı arttırmak için ellerine geçen tüm para ile Apex Pack alıp açarak şansını deniyor, aynı kumar oynar gibi. Biri çıkıp bu oyun 3 bin TL ve içinde bıçak var dese kimse almazdı :) Ama bu oyun bedava, kutu açarak bıçak kazanabilirsiniz deyince herkes deli gibi kutu açmaya başlıyor, sırf hava atmak için. Özellikle küçük yaştaki oyuncular ve para kazanmanın zorluklarını deneyimlemeyen insanlar bu tuzağa daha çabuk düşüp çevresinden edindiği parayı hunharca oyunda harcıyor. Nede olsa zor elde edileni herkes ister ;)

  • Hocam gerçekten çok güzel yazmışsınız. Dediklerinize katılıyorum. Yazılarınızın devamını bekliyorum.

  • Murat hocam haklısınız. EA’nın kullanıcılarını oyuncudan çok müşteri olarak gördüğünü düşünüyorum. EA oyunları eskiden severek oynadığım en kaliteli oyunlardı. Ama şimdi EA logosu gördüğümde sanki beni kazıklamak isteyen tüccar görmüş gibi ön yargıyla yaklaşıyorum. Bu durumun sebebi de EA oyunlarında bir şeyler satın almadan karakter geliştirmek veya başarı elde etmek imkansıza yakın zorlukta. Vince Zampella’da da EA’nın yakın zaman da ticaret ağırlıklı geliştirmeler ve güncellemeler yayınlayacağını düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz…

  • Selamlar, öncelikle yazdığınız yazı için elinize sağlık gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş. Apex için yorumum şu şekilde, her oyun gibi yani genel olarak hype alan ve daha sonra git gide düşücek bir oyun gibi benim gözümde. Hatta bu yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı, bakalım ileride ne olacak bilmiyorum e-spor kısmına ilgi gösterirlerse belki yakaladıkları hype’ı tutabilirler.

  • Apex çok iyi bir çıkış yaptı oyun kontrolleri ve en güzel kismida bu grafikler ile oyunda hiç FPS düşmüyor biraz kontrol olarak fortniteye benzetilmiş o kötü olmuş sadece. Oyun hakkında pay to Win diyorlar ben hiç öyle bir tarafını görmedim gözümden kaçan ne acaba ? Parayla alıp daha iyi özelliklere sahip olunan birşey yok gibi. Birde çok fazla güncelleme gelip yenilikler olacağını sanmıyorum çok birşey gelmez bu oyuna

    • Pay to Win diye bir şey kesinlikle yok oyunda, Oynayarak tecrübe edinmenin haricinde karakter geliştirme yada silah güçlendirme gibi bir sistemin söz konusu olmadığı gibi ücret ödenerek de üstünlük sağlamak mümkün değil. Güncelleme ile yeni silahlar, kahramanlar..vs geleceği şimdiden kesin. Ayrıca solo mod ve rekabetçi mod da gelecektir, rekabetçi için ise gün sayıyoruz desem yeridir.

  • Chappie hakkında konuşmak gerekirse tv+ta filmi yayınlamıştı oradan izledim güzel bir film aslında kaş yaparken güzelde bir şey çıkarmışlar ortaya beğendim. yazınızda gayet başarılı.

  • Çok hoş bir inceleme yazısı olmuş, açıkçası sürekli adı geçen Apex Legends’ın ne olduğunu sonunda anlayabildiğimiz bir fırsat yaratmışsınız bizler için. Emeğiniz için teşekkür ederiz.

    Bu arada Electronic Arts’ın para takıntısı konusunda son derece haklısınız. Battleforge’u, Battlefield Play 4Free’yi tamamen kapatıp rafa kaldıran bir firma sonuçta bu. Sadece şu iki projede belki yüz binlerce oyuncuyu yarı yolda bırakıp gitti, o yüzden tespitiniz çok doğru diye düşünüyoruz.

    Emeğiniz için teşekkür ederiz, sağlıcakla kalınız.

  • Apex incelemesini bu derinliklerden gördüm ve zamanında yazılacak en kaliteli içeriklerden biri diyebilirim ama kat ve kat fazlasını hakeden bu oyun ve bu yazı zamanın tozlu raflarında kalmamalı bence.. Ve sıra apex oynamakta hadi oynayalım :)

Invalid OAuth access token - Cannot parse access token