Bir Köpek Sahibi Olacak Olsaydım!
sony aibo

Bir Köpek Sahibi Olacak Olsaydım!

Son zamanlarda bir kedi sahiplenme hevesim var ancak bir kedi değil de köpek sahibi olacak olsaydım tercihim oldukça farklı olurdu. Dünya üzerinde onlarca köpek cinsi var ancak bu cinsi köpekgiller sınıfında bile henüz yerini almadı. Nedeni ise bu cinsi yeni yeni tanıyor olmamız.

Tamamen tesadüfen gördüğüm bir YouTube videosunda hiç tüyü olamayan, hiç yemek yemeyen ve ortalığı pisletmeyen, kendi kendine takılan bir köpek vardı. Nasıl oluyor o derseniz adamlar yapmış diyebilirim. Konumuz Sony’nin 2,899$’lık robot köpeği Aibo. Fiyatından da anlaşılacağı gibi bu köpek baya bir iyi. Kendi kendine takılmanın haricinde gerçek bir köpek gibi sahibiyle de bol bol etkileşime geçiyor. Fiyatının hakkını başka nasıl verebilirdi ki :)

Yeni bir ürün olmasa da blogumda yer vermeye değeceğine eminim, zira henüz Aibo ile henüz tanışmamış olanlar mutlaka vardır. Kısaca bu robot köpek gerçek bir köpeğin yaptığı her şeyi taklit edebilme yeteneğine sahip. Aibo ses ve görüntü işleme yeteneğinden fazlasıyla yararlanıyor ve bu nedenle gerçek zamanlı olarak ne yapacağına karar verebiliyor. Evet Aibo’nun gelişmiş bir yapay zekası var ve makine öğrenimi sayesinde sahiplerinin sevgi, şefkatini algılıyor. Bulunduğu ortama uyum sağlayabilme özelliği ile ev içerisinde sahiplerini arayabiliyor, verilen komutları yerine getiriyor ve hatta sevmediği sahiplerine atar bile yapabiliyor. Sevdiği biri eve geldiğinde ise kapıya giderek onu karşılayabilecek kadar zeki bir köpek. Hepsi bu kadar la da sınırlı değil. Bulut veri sistemi sayesinde diğer Aibo köpekler ile iletişime geçebiliyor.

Gerçekçi olması için OLED gözlere sahip olan Aibo’nun bulut sistemine Wi-Fi ve LTE bağlantısı ile ulaşmak mümkün. Ayrıca mobil uygulaması ile de uzaktan etkileşime geçmek ve üzerindeki kameradan fotoğraf/video çekmek mümkün. Aibone adındaki kemik ile ise oyun oynayabilirsiniz, yani “tut olum tut” diyerek fırlattığınızda size kemiği alıp getirecektir :)

Sözü fazla uzatmayacağım zira bu köpeğin özelliklerini okumak değil izlemek çok daha keyifli. İlk olarak Aibo ile tanışmamı sağlayan YouTube kanalı Unbox Therapy‘nin kutu açılımı ve incelemesinin yer aldığı videoyu şöyle aşağıya bırakıyorum.

Aibo’nun ilk bakış videosu;

Ayrıca Tamindir’in CES’de ki Aibo ziyareti;

Bir şeyler söyle:

18 yorum
  • İlerde bir gün gerçek canlılar gibi olabilirler mi bilemiyorum… ancak şimdilik bu noktadan çok uzağız.

  • Dünya artık o kadar hızla gelişiyor ki takip etmesi gerçekten zor oluyor. İnsan robotunu yapmaya çalışırken hayvanların da robotlaşacağını hiç düşünmemiştim. Gerçekten şaşırdım. Köpek robotun etkileşimleri nasıl acaba? merak etmiyor değilim

  • Robot bir köpeğe sahip olmak ilginç bir deneyim olabilir, ancak robot olanı değil gerçeğini tercih ederim. Hayatımızı bu kadar mekanik hale getirmemeliyiz.

  • Küçükken bir köpek saldırmıstı o gün bu gündür hala köpeklerden korkarım aklıma bu olay geldi yazınızı okuyunca. Bu robot kopekler gelince belki ben de bir gün kopek sahibi olabilirim :) Hem ortalığı pisletmeyişleri ve yemek yemeyişleri hiç fena durmuyor.

    • Canlı köpeklerden çok daha iyi hizmet ettikleri kesin ancak onlar kadar mutlu eder mi orası muhamma. Küçükken senin gibi köpek saldırısına uğrayanlar ne yazık ki hayatı boyunca köpeklerden korkuyor, aksine benim çocukluğumda sanayi’de boyumdan büyük köpeklerin arasında geçti, haliyle bir köpek sinsice yaklaşıp arkamdan havlasa bile korkutamaz/korkutamıyor.

  • Bende düşündüm köpek sahibi olmayı ancak tuvalet konusu olduğu için almadım bir türlü robot gayet düzel ama bütçe yetmez bunu almaya.

  • Evde canlı hayvan sorumluluk istiyor. En azından balık bile günde 1 kere beslenmesi gerekiyor. Bizim evimizde bir kaç kez balık ve en sonuncusunda da muhabbet kuşu beslemeye çalıştık. yemi, temizliği, bakımı, ilacı derken hayvanların hayata göz yummalarını izlemek o kadar zor ki. Robot hayvanların üretilmesi ve hizmete sunulması oldukça mantıklı bir pazarlama stratejisi olmuş. Hem evde bir oyuncak gibi kullanılabilir, kimsenin bir şey demeye hakkı olmaz hem de pilini doldur yeter. Başka bir bakıma ihtiyacı yok. elbette yapay zeka ile daha da akıllı bir hale getirilebilir ama ne gerek var ki.

  • Bence insana en sadık hayvanlar içerisinde 1. sırada köpek diyebilirim. Ama aşırıya kaçmamak şartı ile müstakil bir evimin önünde beslemeyi tercih ederdim. Beraber yatmayı değil tabikide! Robot köpek çocuklar için bir eğlence olabilir ama gerçeği daha anlamlı olur.

  • Gördüğümüz köpeğin cinsini sorardık, artık modelini soracağız sanırım. Firma bu köpekleri geliştirip güvenlik amacıyla bir model çıkarırsa gerisini tahmin edemiyorum.

  • Köpek at eşek yapabiliyorlarsa artık bu robotik teknolojiler daha da genişletilebilir gözüküyor 1990’lı yıllarda fırlamış olan bu robotik çılgınlığa asimonun başlattığını düşünüyorum sonra günümüze köpektir kedidir boston dynamıcs in robotlarıdır diye ilerliyor böyle :)

  • Robot köpek bakmak sanırım baya güzel olurdu ama şunu da düşünmek lazım gerçek bir köpeğin hisleri malesef yok. Can dostum dediğimiz tabire bu köpek uymayacaktır muhtemelen. Ama dertsiz olması iyiymiş çocuklar için oldukça eğlenceli olabilir. Köpeğe karşı fobiler olan insanların bu korkularını yenmesini sağlayabilir.

  • Hayvan beslemeyi tercih etmemdeki tek neden onların duygularını ve sıcaklıklarını hisedebilmek. Madem çocuk sahibi olmuyorum, en azından onlardan bu duyguları alayım hissi. Bu nedenle eğer bir sorumluluk alacaksam bunu canlı bir hayvandan almayı tercih ederim. Fakat tüm bu söylediklerime rağmen, bu teknolojiyi de ayakta alkışlıyorum. Yakında duygusay zekayla birleşip canlıya çok yakın hayvanları da üreteceklerine eminim.

  • Yapay zekada son galiba. Dünyanın bu kadar değiştiğini anlamak gerçekten güç. Çok sevimliymiş. Wifi üzerinden bir sanal köpek yönetmek denenilmesi gerekir. Droneler gibi bunlar da çoğalırsa güzel olur diye düşünüyorum 😊

  • Öğrencilerimle Aibo gibi profesyonel olmasa da bile robot hayvan projesi geliştiriyoruz. En azından basit fonksiyonlarını yerine getirebilecek. Mesela uzun süre başı okşandığında havlayacak, kendisine ait bir oyuncağı ve barınağı olacak. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. En kısa sürede adını duyacaksınız. Aibo Sony mühendislerinin ürettikleri oldukça sempatik ve eğlenceli bir oyuncak. Diğer yorumlarda da belirtildiği gibi evde canlı hayvan besleme şansı olmayanlar için oldukça iyi bir alternatif.

    • Amacınız her ne kadar deneyim kazanmak ve bilgi sahibi olmak olsa da projenin sonucunun güzel olacağını düşünüyorum. Sadece saydığınız özelliklerin olması bile büyük bir başarı olur, sonuçta Aibo gerçekten çok pahalı bir robot, oyuncak demek dahi yanlış olur. Bence sizin proje daha çok kişiye hitap ediyor.

Invalid OAuth access token - Cannot parse access token